2014. április 13., vasárnap

Mert nem csak kenyérrel él az ember... Hanem hússal is...

Fiatalkoromba a Szeged-Móravárosi templomba jártam, s ott volt egy hittanterem, ahol volt egy plakát azzal a bibliai idézettel, hogy "Nem csak kenyérrel él az ember". Ez alá valami vásott kölök odafirkantotta, hanem hússal is. Hát a biológiával, meg a teológiával nehéz jól lakni, ezért enni is kell. Régebben, még mielőtt kijöttünk sok rosszat hallottam az amerikai ételekről, s be kell, hogy valljam, annyira nem csalódtam pozitívan. 
Ancsa New Yorkban...
Kezdjük az abszolút pozitívval. Rengeteg helyen lehet, rengeteg félét enni, aránylag normális áron. New Yorkban az Empire State lábánál egy kínai étteremben "szedd magad" akcióban ketten laktunk jól, nagyságrendben 20 dollárért. De annyira, hogy Ancsa már rá se tudott nézni az előtte tornyosuló ételhalomra. Ezt ábrázolja a fenti fénykép. 
Az ételek hihetetlen változatosnak tűnnek, de nincs olyan, amire azt lehetne mondani, ez igazi, valóban amerikai étel. Van kóser mohamedán (ezekre az van írva, hogy Halal food), kínai, japán, mindenféle nációbeli étel. De olyan, ami amerikai lenne...
Hús és saláta... Hej, a finom krumplipüré...
Ellenben hihetetlen mennyiségű húst esznek, nagyon sok salátával. A húsok a boltokban általában elő vannak készítve, nagy adagban, nagy mennyiségben. S általában a nyers hús alapból grillezésre fel van vágva. Mondjuk minden ami csomagolt, könnyen kinyitható, nem fél órát küzd vele az ember, mint otthon. Felvágottból nem láttunk sok fajtát, de hálás szívvel gondolunk Vas Laci atyánkra, aki kitűnő magyar fajtájú kolbászokkal lepett meg, így kvázi otthoni ízű ételeket vacsorázunk. 
A steak-ot van aki véresen eszi, van aki jól átsütve. Én ez utóbbit választottam, de nekem nagyon rágós volt...
Amerika bonyolultan áll az étkezésekhez. A reggelit szinte futva eszik meg, nem egyszer láttam az utcán szaladni embereket, kávéval és sütivel a kezükben. Ebéd szintén gyors, s ami érdekesség, hogy sok étteremben az ebédidőben lényegesen olcsóbb a kaja, mint este, amikor a vacsoraidő van, s ami az amerikaiaknak a fő étkezése. Amikor Passaicban jártunk három vagy négy étterem volt dugig, s kellett volna várni fél órákat. Szintén érdekes, hogy szinte minden étteremben, ahol eddig jártunk (s itt nem a gyorsbüféket értem, hanem valódi étkezőhelyeket), van kvázi portás. Megkérdezi hányan vagytok, s odavezet az asztalhoz. Nem te választod az asztalt, hanem adják. 
Találtunk egy helyen cseh sört...
Ami az alkoholt illeti Pennsylvania száraz állam. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy alkoholt nem nagyon lehet, illetve csak bizonyos üzletekben lehet I.D., azaz személyazonosító igazolvány felmutatása után kapni. Ez persze nem vonatkozik a nagyobb éttermekre, ott igen borsos áron lehet alkoholhoz jutni. S alkoholon nem az erős italokat, hanem mondjuk egy mezei sört értemk Mellesleg eljutottunk egy ilyen üzletbe, ahol vettünk egy karton sört, Ancsa fogcsikorgatva iszik néha belőle, mert rettenetes. A Kőbányai ehhez képest egy úri ital. 
Egy gyors étel... Tény, 5 perc alatt kész volt, egy órán át majszoltuk...
Gyorsétkezdéből annyi van, mint az égen a csillag. Mindenféle. Írd és mondd, de tényleg. Csak, ha kinézek az ablakon legalább ötöt látok. Van itt a környéken Subway, ami szendvicseket árul, Hummus, ami elősorban bárány és csirke, de van indián, van mexikói. Egy a közös majdnem mindegyikükben, mindenütt nagyon erősek az ízek. Hihetetlen mértékben használják és nem sajnálják a fűszereket. S persze rengeteg a bódé, melyet reggel kivontatnak, este visszahúznak. Persze vasárnap nem. Vasárnap nem jönnek ki, zárva tartanak. 
Küzdelmem a Margarithaval...
Összefoglalva az amerikai konyha olyan, mint Amerika. Mindenből van benne egy kevés. De az természetesen hihetetlen mértékben eltúlozva. S hatalmas adagban. Amit itt nem szégyen nem megenni. Sok helyen ki van téve doboz, un. kutyacsomag. Ha akarod, viheted haza. S majd megeszed. Te, vagy a kutyád. Ez itt teljesen normális. Nos, így vasárnap ebédidőben ennyit az amerikai étkezésről. Úgyhogy most fogjuk magunkat, s elmegyünk valahova eszünk valamit. Választék az itt van bőven. 

Ui.: Az édességről azért nem tudok még beszámolni, mert valahogy még nem ettem. Az is rengeteg van, itt a közelben, de még nem merészkedtem be. Bár tegnap Ancsa a kínai negyedben bement egy édességboltba, s ki is jött. Olyan habos-babos volt ott minden, hogy ránézésre fél ételmérgezés... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése