2014. április 28., hétfő

Költözési előkészületek

Hamarosan csütörtök lesz, május elseje, ami az Egyesült Államokban nem a munka ünnepe, hanem sima mezei hétköznap. Itt a munka ünnepe szeptember első hétfője, május elsején nem ünnepelnek semmit. Maximum mi ünnepelhetjük az új, Amerikában véglegesnek számító lakásunk elfoglalását. A lakás kiválasztásáról, formájáról, méreteiről már sokat írtam, amiről most szeretnék írni, utódainknak segítségül a lakás kiválasztása és az elfoglalás közötti elintézendők.
Ennyire azért nem bonyolult...
A nehézség nem a lakás kiválasztásakor kezdődik, bár az se egyszerű. Volt, hogy álltunk 30 percet az esőben, s az illető nem jött, s mire hajlandó volt felvenni a telefonját, kiderült, már rég kiadta a lakást, csak nem szólt. Viszont, amikor megkaptuk a lakást jön több vizsgálat. Először is, be kell csekken (ez nem postai csekk, ez egy itteni mondhatni a bizalomra épülő felmutatós csekk, fizetni a megfelelő applikációs összeget. Ez esetünkben 50 dollár volt, ami azért kell, mert lenyomoznak. Írd és mondd ellenőrzik a credit-történetedet. Ami nekünk írd és mondd, nincs. Ugye egy hónapja jöttünk lassan az országba, április 2-től van bankszámlánk, ennyi. De nincs credit-history-nk. Ez pedig kicsit nehezíti a lakás kiadását. Mondjuk bizonyos szempontból érthető a dolog, hiszen biztosítani akarják, hogy biztosan fizetni fogsz, van elég pénzed, stb. Ehhez nekünk a pályáztató szervtől kellett igazolást kérni, hogy mennyi pénzt fog Ancsa kapni havonta. S miután ezt megkapták álltak egyáltalán szóba velünk.
A csekk annyira egyszerű, hogy a számlaszámunkat inkább kiradíroztam. Az ördög ugyanis nem alszik... Legalábbis nem akárkivel...
Aztán nagyon fontos megtekinteni, hogy mi az amit neked kell fizetni, s mi az amit a tulajdonos áll. A mi választott lakásunkban a tulajdonos állja a hideg és meleg vizet, valamint az internetet. A víz általában a legtöbb apartmannál benne van az árban (bár jártunk olyan helyen, ahol nem), azt internet viszont általában nincs. Többször mentünk be szolgáltatóhoz megkérdezni mennyibe kerül, s ott szembesültünk azzal, hogy nincs egy általános ár. Itt Philadelphiában úgy működik, hogy megnézik a cím alapján, hogy mennyire van ellátva széles sávval, s ha jó, akkor csak egy wifi vevőt adnak. Ha nem, akkor építenek. Nos, hogy melyik van éppen, az alapján derül ki, hogy mennyibe is fog fájni az internet. 
Ugyanígy nagyon lényeges, hogy bár megkötik veled a lakásszerződést (erről majd később), de a lakást nem lehet addig elfoglalni, amíg órákat nem ülsz sorba azoknál a szolgáltatóknál, amiket neked kell fizetni. Ez esetünkben a gáz és a villany. Maga az ügyintézés pillanatok alatt lezajlott, alá se kellett semmit se írni, de amíg oda eljutottunk... A gázos cég honlapján valamiért rossz cím szerepelt, s kimentünk egy olyan részre, ami finoman fogalmazva furán nézett ki. Aztán kiderült, hogy tőlünk egy sarokra vannak. Na mindegy, mind a kettő el lett intézve, az áramosoknál, ha kérjük még magyar tolmácsot is hívtak volna. 
Persze rengeteg mindent meg kell vásárolni, hogy be tudjon költözni az ember....

A lakásszerződést e-mailon küldték ki, annak ezerkétszáz mellékletével. A mellékletek a normális együttélésről szólnak, meg tájékoztatnak, hogy olajos festék is van a házban, s ez a kismamák részére káros lehet, ha sokat nyalogatják. Mivel kettőnk közül egyikünk se kismama, sőt a falat se szoktuk nyalogatni, így tudomásul vettük, hogy ezért nem vállalják a felelősséget. Fontos egyébként tisztázni, hogy milyen lehetőséged van átalakításra. Tehetsz-e fel függönyt, vagy amit mi szeretnénk, redőnyt, ha feltetted, utána ott kell-e hagynod, vagy viheted (vagy simán kidobják), ki miért felelős... Ki aki eljár káresemény esetén, ki a közvetlen kontaktod. Ezek mind, mind megkönnyíthetik, vagy megnehezíthetik az életet. 
Effektíve ez a legolcsóbb redőny, erre az évre tökéletes lesz. 

A szerződést egy példányban aláírva kell visszajuttatnod, csekkek kíséretében. Amit ilyenkor alapból ki kell fizetni egy csomó pénzt, csekken. Először is egy security despositot, ami általában egy havi bérleti díj. Apropó, bérleti díj. Philadelphiában a bérleti díj teljesen más, mint New Yorkban, vagy Los Angelesben. Minden városban más az árfekvés, s ez természetesen függ a helytől, az épület méretétől, korától, felszereltségétől. A mi lakásunk jó helyen fekszik, rendezett környék - el se hinné az ember, hogy ez itt mennyire nagy dolog - az épület is jó karban van, lift van benne, légkondicionáló nem központi, hanem önálló. Így mi 1095 dollárt fizetünk. Ahhoz képest, hogy miféle dolgokért akartak elkérni ennél jóval nagyobb összeget, bőven megfelel. Lassan leszokom arról, hogy minden összeget átdobjak forintra, hiszen, ez forintban elég nagy összeg. De itt a fizetések is nagyobbak, az életköltségek pedig - főleg, ha supercenter supermarketben vásárol az ember - alacsonyak. Tegnap a Walmartban annyit vásároltunk, hogy majdnem leszakadtam, s 72 dollárt fizettünk... 
Persze, hogy ha a kisboltokban vásárol az ember, vagy eleve főtt ételt vesz, akkor azok drágábbak. De mondjuk egy Subway szendvics 4-5 dollár, s jól lakik vele az ember... Mindenesetre a legolcsóbb otthon főzni. Hiszen a gáz havi díja kb. 30-40 dollár, legrosszabb esetben.
Mondjuk ezeket a gyönyörű gyertyákat - kedvező áruk ellenére se vettem meg... De van rá kereslet, hiszen rengeteg Amerikában a spanyol-ajkú... 
Visszatérve, ha leadja az ember a szerződést, tehát egyszer le kell adnia a security despositot. Ezzel egy ütemben az első hónap díját - szintén csekken. Valamint le kell adnia az utolsó hónap díját is, szintén csekken. Mondjuk, mivel még nincsen SSN számunk (ez egy olyan azonosító szám, mint otthon a TB és adó, valamint a személyi szám összevonva), valamint mivel nincs credit-történetünk, valamint mivel magyarok vagyunk, ezért nem az utolsó, hanem az utolsó kettő hónap díját kérték. Fogcsikorgatva, de leadtuk. 
A lakás gyakorlatilag ezzel ki van véve, május elsején költözhető. Elvben délután 3-tól, mivel az előző lakónak elvben 10-ig kell elhagynia a lakást, s azt mi kitakarítva vehetjük át. Mindenesetre a gondnok azt mondta, hogy nyugodtan telefonáljunk, mehetünk elvben akár 11-től is. Muszáj is lesz, mivel a rengeteg bútort, s egyéb dolgokat megvettük, s azt valamikor ki fogják (kilenc és kilenc között) szállítani. Valamint a jelenlegi szobánkban felhalmozott egyre nagyobb mennyiségű holmit át kell cipelni. 
Ezzel persze nagyon könnyű lenne, de Philadelphiában nem igazán lehet parkolni...
A bútorokról jut eszembe. Még Pécelen megismerkedtem a Craigslist nevű internet oldallal. Ez olyasmi lehet, mint otthon a vatera, vagy a jófogás. Mindenki felrakja a cuccait, amitől meg akar válni. Olcsóbban, drágábban. Lényeg, hogy ha van telefonszám, felhívod, ha csak e-mail van írsz az illetőnek, megalkudtok, elhozod. Elvben. Valamiért nem nagyon szerettek nekünk válaszolni, vagy hirtelen megemelték az árat. Meg igazából az se tetszett nekik, hogy mi elsején akartuk volna elhozni a dolgokat, mondván addig nem tárolják. Így - bár a lakást a craigslisten találtuk - lemondtunk az ott való keresgélésről, s inkább múlt szombaton kivándoroltunk az IKEA-ba, ahol kb. 40%-al olcsóbban kaptunk meg mindent, mint otthon. 
Három kocsinyi cucc... Volt súlya... 50 dollárért elhozzák. 

Lényegileg (már megint nem tudom levetkőzni, hogy ne dobjam át forintra) 200 ezer forintból berendeztük az egész lakást. Na jó, a hintaszékemmel 240 ezer. De valami kényelem kell ez életbe... Csütörtökön minden bútort kihoznak és én végre látástól mikulásig szerelhetem a bútorokat. Pénteken redőnyt fogok szerelni, s szombaton beülök újdonsült hintaszékembe, s azt mondhatom, na ez jó mulatság, férfi munka volt. Jöhet a lakásavató. De szerintem a költözésről és a szerelésről, valamint a na ez jó mulatság-ról még fogok írni, a hét folyamán. 
Alig várom, hogy beleüljek... Igaz, még előtte ezt is össze kell szerelni.
Utóirat: Közben találtam egy videót a fölöttünk lévő lakásról. Ugyanez a beosztása. Talán a fürdőszoba picit más, de szinte egyforma a kettő. Jó nézelődést...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése