2014. március 15., szombat

Ünnepi napok, avagy a csavargás lehetőségei

Március idusa révén úgy gondoltam, hogy összeszedem azokat, a némileg néha számomra érthetetlen ünnepnapokat, melyeket az USA-ban ünnepelnek. Noha megnyugodhatok, hiszen Nekik meg a mi ünnepeink lehetnek furcsák. 
Mellesleg fogalmam sincs, hogy ez érvényes lesz-e ránk nézve, mivel az un. Szövetségi Ünnepnapok csak és kizárólag a szövetségi alkalmazottakra kötelezőek, a többiekre, így például a Jefferson Egyetemen ösztöndíjjal tartózkodó Ancsára nem. A főnök majd eldönti, hogy lehet-e szabizni, vagy irány dolgozni.
Mondjuk ezt a kilátást el tudnám viselni, mondjuk Atlantic Cityben.
Mellesleg a pályáztató szerv szerint 10 nap szabadsága van, ami nem sok, pláne, hogy ki tudja kiveszi-e. Kedvenc nejemre nem jellemző, hogy szeret szabadságra menni. Éppen ezért, s azért is, hogy picit megismerjük Amerikát izgalmas lennének ezek az ünnepek, hiszen ez idő alatt mehetnénk el bárhova is, magyarul ez lenne a csavargás ideje.
Irány a 66-os út, hamuba sült pogácsával a tarisznyába.
Mielőtt a tipikus amerikai ünnepeket számba vennénk, mivel az USA-ban is sok magyar van (megjegyzem, hol nincsenek magyarok), ezért a tipikus magyar ünnepeket, mint most például március 15-ét sok helyen megünneplik. Mivel még időben vagyunk, ezért íme az egyik ünneplés, arról a környékről, ahova majd pár nap múlva megyünk:
Március 15-i szabadságünnepély plakátja
Az Egyesült Államokban tíz szövetségi ünnepnap van; ezek közül négynek a dátuma kötött, öt mindig hétfőre, egy pedig mindig csütörtökre esik.
Mindenek előtt az állandó dátumú ünnepnapok:

  • Újév - január 1. 
  • Függetlenség napja - július 4.
  • Veteránok napja - november 11.
  • Karácsony - december 25.
Érdekesség, hogy ha ezek közül bármelyik a hét végére esik, tehát mondjuk karácsony napja szombat, akkor lép életbe a "karácsony kijelölt napja". Ekkor a következő hétfőn ünneplik ezt a számomra nagyon furcsa ünnepet.
Karácsony december 27-én? Lehetséges. Igaz, ehhez is Amerika kell...
Ezen kívül vannak változó dátumú ünnepek. Nagyon tetszik viszont - hiszen viszonylag kevés szabadság van -, hogy szinte minden hónapban van egy-két ilyen ünnep. Mondjuk, a hosszú hétvége, meg a majd ledolgozzuk más szombaton az ismeretlen. Tehát a változó dátumú ünnepek:

  • Martin Luther King születésnapja - január harmadik hétfője
  • George Washington születésnapja - február harmadik hétfője
  • Háborús hősök emléknapja - május utolsó hétfője
  • A munka ünnepe - szeptember első hétfője
  • Kolumbusz-nap - október második hétfője
  • Hálaadás napja - november negyedik csütörtöke
Magyarul: május elseje felejtős, hiszen, az ott át van téve szeptemberre. Nem baj, amúgy se szerettem soha. 
Pedig idén májusfát akartam állítani...
Aztán még vannak egyéb ünnepek, hiszen kell még más is. Igaz, ezek általában nem járnak szabadnappal, de azért léteznek:

Anyák napja
A magyar szokással ellentétben az Egyesült Államokban (és sok más országban is) nem május első, hanem második vasárnapján ünneplik az anyák napját.
Apák napja
Nem ér fel az anyák napja népszerűségével.
  • Elnökök napja - február: George Washington, az USA első elnöke 1732. február 22-én született. Az ünnepet minden amerikai elnök tiszteletére tartják.
  • Valentin nap - február 14.
  • St.Patrick's Day - március: Az ír származású amerikaiak ünnepe a március 17-ei Szent Patrick napja. A legnagyobb ünnepségeket New Yorkban, Bostonban és Chicagóban tartják. Az emberek tetőtől talpig zöldbe öltözve mutatják ki a Írország iránti szeretetüket.
  • Hazafiság napja - szeptember 11. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás 2974 áldozatának emléknapja.
  • Halloween - október 31. (Mindenszentek előestéje) - Nos, ez az az ünnep, amire kíváncsi vagyok. Valahogy rábeszélem Ancsát és kikunyerálom, hogy csináljuk végig. Hiszen egyszer vagyunk az USA-ba...
Nos, fura egy ünnep, kíváncsi vagyok rá...
S egyébként összegezve mi a jó az ünnepekben? Persze a közösség megélése, meg a lelkesedés különféle eszmék iránt, meg minden mély értelmű dolog nagyon fontos. Őszinte leszek viszont. Számomra az ünnep egyik, még ha nem is a legfontosabb lényege az, hogy szabályosan, mindenféle morgás és fejleszedés nélkül lehet lustálkodni, s még az is előfordulhat, hogy pizsamában rajzfilmet nézzen az ember. S mint a lenti fénykép is mutatja, ilyenkor az ember fejlődik. Vissza. S egy napra még ez is szabályos.
A hihetetlenül értelmes Bogyó és Babóca rajzfilm nézése közben...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése