2014. június 12., csütörtök

Sport Philadelphiában

Ma kezdődik a foci VB, s mivel az időeltolódás mindössze egy óra (Brazilia egy órával közelebb van Magyarországhoz), így nagyjából normál időben tudom nézni a meccseket. Az más kérdés, hogy mivel inkább magyar kommentátorral szundikálnám végig a műsort ezért elég sokat kellett trükközni, s az adás minősége emlékeztet az 1986-os mexikói világbajnokságra, amikor boldogult nagyapámnál a jó öreg junoszt tv-n néztük a labdakergetést. Külön apropója, hogy most hivatalból van kinek szurkolnom, hiszen az USA csapata kinn van a VB-n, s 1986 után először vagyok olyan országban, mely érdekelt a játékon. S ez az amerikaiakat olyan szinten izgatja fel, hogy semennyire. 
A VB hivatalos logója
Amerikában az európai fajtájú foci nem igazán ismert és nem igazán népszerű. Talán ennek a fő oka az lehet, hogy a modern foci alapjait 1848-ban a  Cambridge-i Egyetemen dolgozták ki. S hol is van ez az egyetem? Naná, hogy Angliában. Hát akkor mivel tudjuk, hogy hülye angolok, angol hülyék, ezért bár vannak stadionok, de olyan népszerű nem tud lenni, mint mondjuk a kosárlabda, vagy az amerikai foci, vagy pedig a baseball, nem is beszélve a jégkorongról. Azért ezt a négyet említem meg, mert itt Philadelphiában e négy sportág mondható nagyon népszerűnek. Így Philadelphia tagja a "négy nagy sport város" közösségnek. Ennek a tiszteletbeli csoportnak azok lehetnek tagjaik, ahol mind a négy sportot profi szinten űzik. 
A Citizen parki baseball stadion. 
Egyébként, hogy mennyire lényeges a sport, az azt is bizonyítja, hogy Philadelphia négy metróvonalának az egyike arra a környékre vezet, ahol a nagy stadionok vannak. S látszik, hogy - már elnézést - de van benne pénz, mert ezek a metróállomások az összes közül a legkulturáltabb, leginkább akadálymentesített. Járni már jártunk azon a környéken, hiszen amikor Ancsának oltásra kellett mennie, akkor itt kellett leszállnunk a metróról, s innen meg kellett kerülnünk a parkolót. Ami nagyjából olyan 2X2 kilométer széles volt... Nos itt van a Philadelphia Phillies, a baseball ligából a Philadelphia Eagles, az amerikai fociból, a Philadelphia 76ers, a kosárlabdából, és a Philadelphia Flyers, a jégkorongból. S itt van az óriási szurkolótábora ezeknek a csapatoknak. Itt nincs és nem lehet olyan, hogy üres lelátó... Sőt, inkább jegyet se lehet kapni. Pedig egyszer ezekre szeretnék elmenni...
A helyi kosárlabdacsapat logója...

S persze az egyéni sport is jelen van Philadelphiában. Nem igazán lehet úgy kimenni az utcára, hogy az embert ne kerülgesse egy-egy fura ruhába, s a felkarjára felragasztott, mindenféle technikai kütyüvel felszerelt futó. Ja arról nem is beszélve, hogy nem egyszer, nem kétszer láttam, hogy fut a sportman, s a kezében pedig a cukros kávés lötty... 
Na jó ennyi futó azért nincs... 
Amikor kijöttünk megnéztük, hogy milyen sportolási lehetőség van. Nem mintha én olyan sportos lennék, de Ancsa szokott járni tornázni, s hiányzik neki. Na jó, elkísérem, gondoltam. Hát betévedtünk egy csiriviri, mindennel felszerelt fitnesz központba, ahol rögvest meglátták bennünk a hülyét. Hát úgy akart ránk sózni a "személyi tréner" egy éves 700 dolláros bérletet, hogy csak na. Nos, azóta se vagyunk ott tagok. Uszoda viszont nem sok van, illetve ami van, ott is csak jó pár százasért lehet éves bérletet kapni. Nem baj, egyszer csak elmúlik az eső, s ha meleg lesz, akkor talán az óceán vize is melegszik, s akkor megyünk oda. Legalábbis remélem... Majd a cápákkal megtárgyalom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése