2014. június 7., szombat

Amerikai televízió

Mivel Ancsa egészségügyi állapota nem a legtökéletesebb, ezért a mai napon nem mentünk el csavarogni. Igazából nagyon nagy baj nincsen, csak a laborban ahol dolgozik, elromlott a légkondicionáló berendezés, s ezerrel nyomja rá a 14-15 fokot. S emiatt összeszedett egy alapos felfázást. Úgyhogy jobb, ha picit egyenletes 23,3 fokban és 33%-os páratartalomban hever. S hogy eme heverés ne legyen nagyon unalmas ezért bekapcsoltam neki a televíziót, s miután őszinte lelkesedésére végignéztük a Forma-1 időmérő edzését, elkezdtem zongorázni a csatornák között.
Hosszas kérlelésre megengedte, hogy feltegyem a róla készült képet. 
Amikor beköltöztünk az apartmanba azt mondták nekünk, hogy az árban benne van a víz, a televíziókábel és az internet. Nos, a víz, tényleg folyik, csak egy fél kádnyit ki kell engedni, mire feljön a meleg víz. Az internet is benne van, ez is tény, legalább 56 Kbit/sec-es sebességgel száguld. S az is igaz, hogy a televíziókábel is benn van a lakásban, rendkívül esztétikusan jön végig a fal mellett. Egyetlen gond, hogy adás, nos az nincs, illetve nem volt benne. Hosszas gondolkodás és kutatás után úgy döntöttünk, hogy bár innen rá lehet látni néhány nem lekódolt wifi-routerre, de mégse csinálhatom azt, hogy egy éven keresztül lopom a netet. Bár vettünk a T-mobile-nél mobilnetet, sőt a telefonokon is van net, de ez mégiscsak lassúnak bizonyult ahhoz, hogy az otthonikkal tartsuk a kapcsolatot. Úgyhogy végül az Xfinity nevű szolgáltatónál fizettünk elő, s ők kötötték be hozzánk a netet. S ezzel együtt a televíziót, mivel a kettő egyben lényegesen olcsóbb volt, mint ha csak mondjuk netet kértem volna. 
Ehhez a felszereléshez egy normális sávszélesség kb. 10 dollárral került volna többe. 
Természetesen televíziót is vettünk, s eleve olyat szerettem volna, ami netképes, tehát be van építve bele a wifi, vagy a kábelcsatlakozó. Mivel Amerikában a műszaki cikkek nagyon olcsóak, így sikerült is megfelelőt kapnunk. S mivel a bekötött netünk lehetővé teszi ezért gyakran nézek magyar televíziót. Bár sokszor látom azt a feliratot, hogy jelen adás csak Magyarországról érhető el, de kiskapuk és trükkök mindig akadnak, s ha valamit akar az ember, akkor az menni fog. Arról nem is beszélve, hogy a notebookom és a televízió kábel nélkül összeköthető, s ha akarunk este "berakunk" egy-egy filmet. S ne felejtkezzünk meg a guberált DVD lejátszóról se. Valamint a nagyságrendben ezer csatornáról, melyet adott nekünk a szolgáltató. Most éppen USA televízió csatornán az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága megy. Vicces eredetiben nézni. Elég jól ismerem a filmet, vannak részek, melyeket szó szerint tudok. S mivel itt a legtöbb televízióadónál be lehet állítani, hogy a feliratok is feltűnjenek, így nyelvgyakorlásnak se utolsó. 
Vajon eljutnak Akatorba? 
Mint már említettem nagyjából ezer csatornánk van. Ebből általában a helyinek számító NBC10 nevű csatornát szoktuk nézni, de hogy miért azt nem tudom. Talán nagyjából érthetően beszélnek, s nagyjából a helyi eseményekről számolnak be, valamint fél óránként van időjárás-jelentés. Ma amikor kerestem valami normális műsort (na jó, gondoltam megnézek egy futamot a NASCAR-ból és megiszok hozzá egy sört, mint Bubba J. Jeff Dunham műsorából), hihetetlen csatornákat találtam. Például számtalan olyan adó van, amely rá akar venni engem arra, hogy vegyek valamit. Aztán van egy olyan csatorna, amely a környékbeli autópályákat mutatja. Merre menjek, merre ne menjek. Mondjuk felmerül bennem a kérdés, hogy ezt hogyan nézzem meg a kocsiban, miközben ez csak egy kábelen fogható adó...
Nos, a 95-ös autópályán megy a forgalom.
Aztán van vagy húsz olyan csatorna, ahol csak zene szól. Minden csatornán egy stílus. Könnyűtől a keresztény rockig, a komoly zenétől, a "lágy komolyzenéig". Ancsának mondjuk határozottan tetszett Mozart. Egy dologban azért hasonlít a magyar adóhoz itt is a műsor. A leghülyébb pillanatokban, s a leghülyébb helyzetekben raknak be reklámot. Így most például nem tudom, hogy Indiana Jones hozzá mer-e érni a kígyóhoz, hogy kihúzzák őt a futóhomokból. Hát igen. Nem láttam ezt a filmet vagy negyvenkétszer...
Előadó a Csehszlovák Rádió zenekara...
Aztán van mindenféle náció adója. Rengeteg spanyol adó, de van tajvani, kínai, német, héber... Az egyik kedvenc adóm az volt, amikor egy echte zsidó ember (sábeszdekli, imaszíj, minden) egy akkora kereszt előtt magyarázott, hogy az nem férne be a Szent István Bazilikába. Hát igen. Amerika. Itt a televízió is multikulti. S ha nem jutok el misére, akkor se gond, hiszen óránként ad egyet a T-Prayer csatorna. Csak azt nem értem, hogy az előbb miért egy nő misézett... Tudtommal ez még Amerikában se szokás. Maximum a televízióban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése