2014. október 30., csütörtök

Halloweeni előkészülődés

Rázós, mondhatni támadható témához érkeztem. Különféle oldalakon egyre-másra jönnek a bejegyzések, hogy a Halloween ilyen pogány szokás, olyan kultusz, meg fúj és támadandó. Teológiát tanult emberként ezzel egyébként egyetértek. A Halloween pogány szokás. A Halloween nem magyat szokás. A Halloween fúj. Ettől függetlenül amióta múlt hét végén odasündörögtem a passaici kántor kedves feleségéhez, Rékához, s kicsit távolról kezdve megkérdeztem tőle, hogy a leányai (van belőlük három is) mennek-e Halloweenezni, s ő ahelyett, hogy azt mondta volna, hogy igen, egyből rákérdezett, hogy na jöttök - teljesen ennek az ünnepnek a fényében leledzem. 

Ismerem az összes Halloween elleni véleményt. Hogy ez egyfajta halottkultusz, hogy csak a pénz van mögötte, hogy amerikai betolakodó ünnep. Nos, soha eszembe nem jutna Magyarországon ezt megünnepelni. Október 31-én szép csendben nem tennék semmit, november 1-jén Mindenszentek ünnepén megünnepelném a megdicsőült egyházat, s november 2-án, pedig gondolnék halottaimra. Ja és november 4-én jóapám születésnapját ünnepelném, de ez más kérdés.

Most viszont Amerikában vagyunk. S úgy gondolom, hogy ez az egy év arra is lehetőség, hogy amellett, hogy ahova csak tudunk elmegyünk (néhány nap múlva megyünk a nyugati partra, szilveszterkor ha sikerül Floridába, szeretnénk még egy hét végét Chicagoban, s egy hétvégét Boston környékén...), minél több szokást megismerjünk. Még ha némelyik nagyon furcsa is számunkra, hiszen tipikus amerikai ünnep. Ilyen a Halloween, de ilyen lesz majd a Hálaadás is, amikor pulykát eszegetnek...

A Halloweennel kapcsolatban három olyan gondolatom, vagy mondjuk úgy érzésem van, melyet természetesen nem tudok bebizonyítani, de bizonyára így van. Még azt is elfogadom, hogy ha valaki azt mondja, hogy ez nem így van. Én így látom.

Az első, hogy Amerika egy rendkívül "steril" ország. Minden szabályozva van, minden pontosan meg van mondva, hogy így csináld, vagy úgy csináld. Nagyon egyszerűen egy IKEA bútorhoz tudnám hasonlítani. Szépen sorban, ezt kell csinálnod, az akkor széket kapsz az alkatrészekből, nem pedig asztalt. Ha kihagysz egy-két lépést összedől az egész. Amerikában akkor is a bejárat ajtón kell bemenni egy helyiségbe, hogy ha pontosan mellette van a kijárat. Nem egy helyen külön ember figyel erre. A sorbaállító folyosót akkor is végig kell sétálnod, ha a környéken senki nincsen előtted. Nos, Halloween az az alkalom, amikor ez - bizonyos szempontból - felborul. Ilyenkor mindenki azt csinál, amit akar - persze bizonyos határokon belül.

A Halloween természetesen, s ez a második gondolatom, egy hatalmas üzlet is. Már hetekkel, sőt jó hónapja kinn vannak a díszek, jelmezek, álarcok, stb. Ugyanis a Halloween nem más, mint egy őszi jelmezbál. Csak az a lényeg, hogy ezeknek az öltözékeknek minél inkább rémisztőnek, minél inkább olyannak kell lenni, ami abszolút nem illik bele a hétköznapi öltözködési rendszerbe. Éppen ezért nekem is megjött ma kemény 10 dolláros áron a kellőképpen rémisztő öltözékem, egy hosszú fekete köpeny, Ancsával pedig majd festetek monoklikat... Természetesen a jelmezem meglepetés, így erről fotót majd a Halloweenről szóló beszámolóba teszek fel...

A Halloween nagyon fontos Amerikának. Ez abból is kitűnik, hogy itt az óraátállítás is egy héttel később van, mint Európában, nem biztos, hogy azért, de szerintem azért, hogy október 31-én ne sötétedjen olyan korán, s a gyerekeket biztonságban ki lehessen engedni cukorkát gyűjteni. S ez olyan fontos, hogy bár Európa már egy hete visszaállt a téli időszámításra, mi csak most vasárnap éjjel fogunk...

Szóval most készülünk. Természetesen nem ez lesz a legfontosabb ünneplés életünkben, de az biztos, hogy egy jó tapasztalat lesz. Egy kicsit jobban megismerjük ez által is Amerikát, ami végül is a célunk ez alatt az egy év alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése