2014. október 10., péntek

Egy kis hétköznapi horror...

Mindenek előtt egy kis képzavarral szeretnék élni. Az én drága Bódi nagyapám mindig azt mondta, hogy szép dolog a karácsony, különösen az előkészületek. Különösen igaz ez Amerikára. Igaz, jelen bejegyzésben nem a karácsonyra szeretnék célozgatni, mert Magyarországgal szemben, ahol a következő nagy ünnep a karácsonyi, s egy csomó helyen ki vannak rakva október vége felé a karácsonyi díszek, de itt ilyenkor még a karácsony előtt van két nagy ünnep, melyre az előkészületek elindultak, s ezt már mindenütt látható. S itt most nem elsősorban a boltokat értem, hanem az utcán a házak és az ablakok kezdenek átalakulni.
A tökök már mindenhol megjelentek... S senki nem bántja őket, pedig otthon ennél olcsóbbat is ellopnak...
Ugyanis a két ünnep közül az egyik a Hálaadás, amely nagy látványossággal nem jár, összejönnek a családok, s eszegetnek. Méghozzá pulykát, töltött pulykát, s külön telefonos tanácsadó szolgálat van ilyenkor a töltelék pontos elkészítésére, mivel egyébként mérgező, ha nem jól csinálják meg. A másik pedig a Halloween. Amerika nagyon steril ország, ha szabad így fogalmaznom. Talán úgy is fogalmazhatnám, hogy mindennek megvan a rendje és a módja, no meg a szabálya. Mindent szabad, de azt meghatározott módon kell megcsinálni, különben ennye és a bennye lesz. S a Halloween pont azért van, hogy egy kicsit ezt a sterilitást, ezt a szabálytudatos szabálytalanságot fel lehessen oldani. S ráadásul mindenféle giccset legalább el lehet adni... S lehessen egy kicsit - humorosan - rettegni...
S ezek mind itt vannak a környező utcákban...
Most magáról erről az ünnepről nem szeretnék írni, hiszen majd október végén amikor mi a halottak napját és a mindenszenteket ünnepeljük, itt Amerikában a Halloween következik be. S magáról az ünnep történetéről akkor fogok mesélni. Most az előkészületekről szeretnék szólani. Az ősz első igazi jele, hogy az ablakokban megjelennek a halloweeni díszek. Pedig még bőven hetek vannak hátra mire itt maga ez a mi szemünkben nagyon fura ünnep.
Éjfélkor se megyek erre... :)
Bárhol sétálok a környékünkön ki vannak téve a tökök, melyek ellentétben a Magyarországon kapható tökkel igazából nem ehető, s nem hosszúkás, hanem kerek. A belülről világító töklámpás lett az idők folyamán Halloween legfontosabb kelléke illetve tradicionális szimbóluma. A faragott sütőtök először az aratási idényhez kapcsolódott jóval azelőtt, hogy a Halloween jelképévé vált volna az Egyesült Államokban. A kivájt töklámpás angol elnevezése „Jack O'Lantern, azaz Lámpás Jack” vagy „carved pumpkin”.

Csomó helyen már láthatóak kitéve jelmezek, hiszen az ünnep lényege, hogy a gyerekek (és a gyereklelkű felnőttek) mindenféle rémséges öltözékben sétálgatnak fel, s alá. Halloween előestéjén partikat rendeznek mindenfelé, és sokan jelmezekbe öltözve régi, babonás szokások felelevenítésével, bűvészkedéssel, társasjátékokkal múlatják az időt. Az amerikai ünnepen a gyermekek édességért háztól-házig körbejáró szokásának eredete az írországi óhazába nyúlik vissza, nagy valószínűséggel az ír, angol és skót bevándorlók hozták magukkal, és honosították meg az Egyesült Államokban. Ezen kívül minden év október 31-én megrendezik a New York’s Village Halloween Felvonulást New York Greenwich Village városrészében. A több mint egy mérföld (1,6 km) hosszan haladó, ötvenezer jelmezes résztvevő – táncosok, művészek, cirkuszi előadók, zenekarokat és színészeket szállító kocsik – évről évre kétmillió nézőt vonz a helyszínre, és körülbelül százmillióan követik a tévében. Nos, hogy erre elmenjünk az szinte kizárt, ugyanis semmi kedvünk együnknek se kétmillió ember között tolongani, még akkor se, ha ez az egyike annak a 100 dolog, amit ki kell próbálnod, mielőtt meghalsz: események, amiket nem hagyhatsz ki - legalábbis egy könyv szerint.
A Szabadság-szobrot amúgy is élőben szeretném látni, nem tőrrel a szívében...
A halloweeni szokás még az is, hogy a házakat fel kell díszíteni, nem is beszélve az üzleteket és a boltokat. Ilyenkor a boltok ablakaiból eltűnnek a normál tárgyak, s helyüket átveszik a csontvázak, természetesen fröccsöntött műanyagból, a koporsók, s minden olyan tárgy, amely a frászt hozza az embernek a fiára. Természetesen a házakat is fel kell díszíteni, s ezt már most elkezdték... Pókháló, tökök, csontvázak... Szóval mintha elhagyott ősi hely lenne... S senki ne gondolja, hogy ezek a dolgok olcsóak, sőt. Rengeteg pénzt költenek ilyenkor a díszítésre.
Egy kis műpókháló... Remélem kitart a hónap végéig... 
Amerikában Halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat!, szabadon fordítva: „Cukrot vagy csínyt!” kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. Elméletileg az ajtónyitónak van lehetősége „csínyt”, azaz játékos fenyegetést választani, de ez nem jellemző gyakorlat. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Amerikában többnyire baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet. S hogy ezt az egészet miért írom le október elején, miközben ez az ünnep október végén van? Nagyon egyszerű a dolog. Mi egy évet élünk kinn Amerikában, s törekszünk arra, hogy minél több dolgot megnézzünk, s minél több eseményen részt vegyünk. S nagyon reménykedem abban, hogy annyi kisgyerekes ismerősünk lett, hátha valaki e bejegyzésen fellelkesedve meghív bennünket, hogy szépen mint "bébisintér" elkísérhessem a gyerekeket cukrot vagy csínyt kiállítani... Be is öltözök akkor, felveszem magamra szép hosszú - ebben a szituációban rémisztő - fehér albámat, s még Ancsának is szerzek valami jó kis jelmezt. :D Például beöltöztetem DNS-nek...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése