2014. február 15., szombat

Pár gondolat Philadelphiáról

Ma este arra gondoltam, hogy mesélek egy kicsit arról a városról, mely most már lassan fél éve nap, mint nap a gondolataimban él. Philadelphia.
Egy város, mely 4433,45 mérföldre van innen. Ez nem kevesebb, mint 7436,6 km.
Philadelphiai látkép

Nem kicsi távolság. Egy óceánnal arrébb. 
Rocky városa. Ancsa, aki nem igazán szokott filmeket nézni (pontosabban mindig elalszik a filmeken), mindjárt megkérdezné ki is volt az a Rocky. Bokszolt, mindig jól megverték, aztán győzött. Most meg már szobra is van ott.
Rocky szobra

A függetlenség városa. Hiszen itt írták alá a Függetlenségi nyilatkozatot. Ebben leírták, hogy mélyen tisztelt király úr, legyen szíves máshova menni, mert mi nem kérünk Önből. Meg még egy csomó mindent leírtak.

Mi tehát az Amerikai Egyesült Államok Képviselői, Általános Kongresszusba Összegyűlve a világ Legfelsőbb Bírájának ajánlva szándékaink tisztaságát, e Gyarmatok becsületes Népe Nevében és Felhatalmazása alapján, ünnepélyesen kinyilvánítjuk és kihirdetjük, Hogy ezek az Egyesült Gyarmatok immár természetüknek és joguknál fogva, Szabad és Független Államok; Hogy a Brit Korona iránti Alattvalói Hűség alól Felszabadultak, és hogy minden politikai kötelék, amely e gyarmatokat Nagybritánniához fűzte, megszakadt, illetőleg teljességgel meg kell szakadnia; és hogy mint Szabad és Független Államok, teljes Hatalmuk van Háborút viselni, Békét kötni, Szövetségre lépni, Kereskedelmet űzni és Mindazt tenni, amire Független Államok jogosultak. Az Isteni Gondviselés Védelmébe vetett szilárd hittel, mindnyájan kölcsönösen felajánljuk e nyilatkozat támogatására Életünket, Vagyonunkat és szent Becsületünket.

A Függetlenségi nyilatkozat, ha eljutunk Washington D.C-be, talán láthatjuk az eredetit.
Egy város, mely bár a legnagyobb Pennsylvaniában, mégse az állam fővárosa, mert az bizony Harrisburg, ahol sok minden történt az amerikai polgárháborúban. Mellesleg Philadelphia egy ideig az USA fővárosa is volt. Most a keleti part egyik legnagyobb városa. Persze New Yorkhoz képest kicsi, de itt is hatalmasak a távolságok.
Egy város, ahonnan nem messze folyik az Ohio folyó.

Hogy szubjektív voltam, s semmit se mondtam el a városról? Egy év múlva, ha erre visszatérek, biztosan többet tudok írni erről a témáról. Most még csak az érzéseket írtam le, melyek bennem vannak. Alig várom, hogy jobban megismerjem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése