2014. február 21., péntek

Mert nem csak kenyérrel él az ember, illetve azt meg is kell venni...

Az utazási felkészülésünknek az is része, hogy minden nap megpróbálok valamit megismerni az amerikai kultúrából, illetve gyakorlati dolgokból. 
A mai napon az amerikai dollárt vettem sorra. Noha mást se hallok, hogy bankkártya nélkül halott vagy, meg állítólag lesz valami csekkfüzet is, melyet használni kell, de mégis a jó öreg dollár az ami egy évig majd meghatározza az életünket.
Hát ez a veszély, hogy ilyen sok legyen belőle nem fenyeget...
Amerika nagyon bonyolult ország. Van például a cent, ami lényegileg (bocsánat, hogy ha valaki megsértődik), de semmit se ér. De szó se lehet róla, hogy megváltoztassák. Felmerült az a gondolat valakiben, hogy mint a 200-as forintot lecserélik fémérmére, úgy az 1 dolcsist átcserélik fémpénzre, de szóba se kerülhetett ilyen. A boltokban el se fogadják. Vagy ha elfogadják, akkor rögtön rájönnek: külföldi vagy...
Évente több százezer kilót préselnek, s nem használják semmire...
Akkor most következzék az ismeretterjesztő rovatunk, amelyben Robi professzor az amerikai dollár pénzérméit, illetve papírpénzeit mutatja be.
A penny...

A Nikkel... (azaz 5 cent)

A Dime... (azaz 10 cent)
Negyeddollár
50 cent. Állítólag olyan ritka, mint a fehér holló...
S az egy dolláros fémpénz... Boltba használni nem igazán célszerű....

Néhány hete, gondoltam elősegítem Ancsa lelki készületét, s elmentem dollárt venni. Igazából vettem egy dollárt. Egyetlen szép dollárt. Hát ezeket fogjuk használni egy évig...

Na ennyit a pénzekről. Most már közeledik a vízuminterjú, s a repülőjegy vásárlása, de ez majd egy másik történet lesz...

1 megjegyzés:

  1. Valóban az aprópénznek nincs nagy értéke, de az 1 centet is vissza adják a boltban! Gyorskajáldákban készpénzzel szoktak fizetni és jobb ha van előre apród. A reklámok miatt szinte minden valamennyi egész .99 cent, ami adóval általában 1.15 lesz államtól és várostól függően.Ilyenkor ha nem akarod a zsebedben a visszajáró aprókat, jobb ha van nálad előre. Parkoló órák az utak mellett 25 centessel működnek. 1dolláros fémpénzt nem furcsálják, hanem elteszik a gyűjtők, igy alig van forgalomban. Nekem is van vagy 15 db.
    Hitelkártyát (Credit Card) majd kapsz először, legkönyebben attól a banktól ahol a számládat vezeted, addig pedig simán használhatod a Banki kártyádat (Debit Card) a PIN kóddal a számládon levő összegig.

    VálaszTörlés